Samen bouwen we aan het wonder dat KIND heet.

krekel afbeelding‘Spelen met vriendjes’ zijn sleutelmomenten in het schoolleven van onze kinderen. Onze speelplaats moet dan ook een plaats zijn waar elk kind aan zijn trekken komt, waar elk kind kansen krijgt om zich te ontspannen, te spelen, tot rust te komen, te genieten, te ontdekken, zalig niets te doen. Beetje bij beetje willen wij de BLOS-droom-speelplaats van onze kinderen realiseren. Buiten spelen draagt bij tot de geestelijke en fysieke ontwikkeling van kinderen. Wij streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Uitgaande van de vaststelling dat buitenspel en natuurexploratie niet langer tot de natuurlijke habitat van onze kinderen behoort, kiezen wij in onze school voor het creëren van natuur-educatieve speelruimtes met een ruim aanbod aan speelkansen.

We willen onze speelplaats en de mooie, groene omgeving verder uitbouwen tot een MEGA leer- en speelparadijs waar we SAMEN kunnen exploreren, experimenteren, samenwerken, leren van en aan elkaar.

Levensecht onderwijs staat bij ons centraal. Bovendien willen we ruimte scheppen om onbezorgd en VEILIG te spelen, te klimmen en te klauteren, te voetballen, verstoppertje te spelen, te zingen, te dansen, rustig een boek te lezen of samen een spel te spelen, …

 speelplaatsvisie1 20161017_112849.jpg fotos begin september 023.JPG

Dieren krijgen een vaste stek op ons domein. Inheemse bomen, klimplanten, struiken,… worden aangeplant. Hierdoor willen wij het natuurbewustzijn van onze kinderen bevorderen, hen verantwoordelijkheid geven in het verzorgen van en zorg dragen voor dieren en planten. Een oase van rust mag zeker niet ontbreken.

speelplaatsvisie2 speelplaatsvisie3

Spelen en leren in de natuur = volop genieten met alle zintuigen. Buiten spelen en ravotten geeft kinderen energie en motivatie om daarna met plezier aan het werk te gaan. We willen ervoor zorgen dat elk kind gelijke speel- en leerkansen krijgt, ongeacht de achtergrond of mogelijkheden. Voor ons is elk kind UNIEK. Elke leerkracht gaat de uitdaging aan om samen met de kinderen natuurleuke opdrachten uit te voeren. GENIETEN staat bij ons centraal, vuilmaken kan en mag.

In overleg met de leerlingenraad werd er een speelplaatsreglement uitgewerkt. Dit heeft vooral tot doel ‘het positieve gedrag op de speelplaats’ te bevorderen. Fair-play willen we voortdurend in de kijker plaatsen.
Onze kinderen moeten de kans krijgen om dagelijks ervaringen op te doen in onze krekel- of grasspriettuin.

Kinderen krijgen mede verantwoordelijkheid bij het BLOS-verhaal op de speelplaats. Op die manier helpen we hen om een ‘koffertje vol sociale competenties’ te verwerven. We voeden onze kinderen op tot sociaal vaardige mensen met respect voor mens, natuur en samenleving. Op die manier kunnen ze het nu en later waarmaken in een complexe, multiculturele samenleving.

BLOS = SAMEN spelen en leren midden in het groen!

speelplaatsvisie4 speelplaatsvisie5 speelplaatsvisie6