Samen bouwen we aan het wonder dat KIND heet.

De Vlindervriendjes gingen met z'n allen op stap en brachten een bezoek aan het bankkantoor.
De Vlindervriendjes hadden eerder die week namelijk getelefoneerd naar de bankdirecteur met de vraag of ze een scheurkalender mochten komen ophalen.
Uiteraard mocht dit van bankdirecteur, mevr. Sabine Capelleman van KBC-bank Mere en bovendien kregen ze ook nog een lekker koekje en een attentie cadeau.
Ook leerde jufke Kristien hoe ze centjes uit de muur konden halen. Een hele ervaring voor onze Vlindervriendjes.

IMG 0001 Medium

Tijdens het thema "Licht en donker" begonnen we samen met de kerstboom op te zetten. Maar hé, dat is vreemd?  Hoe passen al deze takken, de kerstboomvoet en de stam in elkaar?  Gelukkig kunnen we met z'n allen na goed overleg en samenwerken de boom snel in elkaar steken.
Nadien gaan we met z'n allen de boom versieren.
Ook leren we meer over kaarsen in onze techniekles. Wist je dat je een kaarsje achter een glazen fles niet kan uitblazen? En wist je dat een kaarsje dooft wanneer je het onder een glas zet?  Onze vlindervriendjes vonden dit heel erg leuke proefjes.
Ook maakten we een prachtschilderij met lijm, glitters en parels voor mama en papa, de vlindervriendjes deden hun uiterste best en het resultaat mocht er best wezen hoor.

Kerst 1 MediumKerst 2 MediumKerst 3 Medium

Tijdens dit thema gaan we samen op zoek naar verschillende kleuren en vormen in de klas.  Door middel van allerhande spelletjes leren we de vormen cirkel, vierkant, driehoek en rechthoek kennen. We gaan ook met z'n allen de kleuren ontdekken in de klas, in onze kledij, op de straat....
We ontdekken ook dat je kleuren kan mengen, dat vinden onze vlindervriendjes heel erg leuk.
We luisteren ook naar het verhaal van "Elmer de kleurtjesolifant" en leren ook meer over de gebruiken en lichaamsbouw van olifanten.

Vormen 1 Mediumvormen 2 1 MediumVormen 4 Medium

 

Sint heeft een probleem. De Zwarte pieten zijn dol op leesboekjes, maar helaas hebben ze alle boekjes al gelezen uit de Sint-bibliotheek. 
De Zwarte pieten vervelen zich en dat vind Sint jammer. Hij vraagt hulp aan de vlindervriendjes? Gelukkig weten zij wel raad.
Ze creëren zelf een echt klusboek en maken een Sint-afbeelding door het hoofd van de Sint te tekenen op hout en er vervolgens spijkers in te slaan en dit te omwikkelen met wol.  
Ook hebben de Vlindervriendjes zich reuze geamuseerd met de verkleedkledij en sintspelletjes in de spelhoeken.

We willen ook de Sint bedanken voor de vele leuke prentenboeken die we van hem cadeau kregen.
IMG 0001 MediumIMG 0003 MediumIMG 0005 Medium

We luisterden naar het verhaal met prentenboek "Grote boom is ziek". Hoe kunnen de vlindervriendjes Grote boom weer beter maken?
De houtwormpjes maakten hem ziek en vreten gaatjes in de schors van Grote boom.  Samen bedachten ze een plannetje om hem weer beter te maken.
Onze vlindervriendjes leerden ook meer over het materiaal die een boomverzorger nodig heeft om bomen en struiken gezond te houden.
We brachten ook een bezoek aan Steenbergbos waar we kennis maakten met verschillende soorten bomen en struiken.  We zagen gelijkenissen en verschillen tussen bladeren en herfstvruchten, ook gingen we op zoek naar kriebeldiertjes en slakjes.
We sloten het herfstthema af met een heuse schoolpompoenwedstrijd.

IMG 0001 MediumIMG 0011 MediumIMG 0019 Medium

In de maand oktober kwam de schoolfotograaf langs om een leuke klasfoto en individuele foto te maken van elke kleuter.
Onze Vlindervriendjes stonden versteld van al het materiaal die de fotograaf meegebracht had... 
Tijd om al dat materiaal even van dichtbij te bekijken... Een statief, een lens, een lensdop, een flitser... zijn één van de nieuwe woorden waar onze kapoenen mee in contact kwamen.

Fotografe Sylvia kwam ook langs om ons de kneepjes van het vak te leren en al haar fotomateriaal te tonen aan de kinderen.  Elke kleuter mocht ook zijn lievelingsvoorwerp meebrengen en zelf fotograferen met het toestel van fotografe Sylvia. Best wel een indrukwekkend en leuk moment voor onze kapoenen.

IMG 0001 MediumIMG 0005 MediumIMG 0014 Medium

In de maand oktober kwam de schoolfotograaf langs om een leuke klasfoto en individuele foto te maken van elke kleuter.
Onze Vlindervriendjes stonden versteld van al het materiaal die de fotograaf meegebracht had... 
Tijd om al dat materiaal even van dichtbij te bekijken... Een statief, een lens, een lensdop, een flitser... zijn één van de nieuwe woorden waar onze kapoenen mee in contact kwamen.

Fotografe Sylvia kwam ook langs om al haar fotomateriaal te tonen aan de kinderen.  Elke kleuter mocht ook zijn lievelingsvoorwerp meebrengen en zelf fotograferen met het toestel van fotografe Sylvia. Best wel een indrukwekkend en leuk moment voor onze kapoenen.

DSC 0020 Medium 2

De kleuters ontdekken dat er heel wat letters verstopt zitten in een prentenboek, maar ook de letters van mijn naam of die van een vriendje zijn verschillend.
Letters naast elkaar vormen woorden voor ons, maar voor kleuters zijn dit vreemde tekens.
Samen gaan we op een grootmotorische, geheel eigen muzische wijze voorbereidende schrijfoefeningen inoefenen door rondjes te maken in scheerschuim, golven te tekenen met krijt op de grond, lussen op muziek te tekenen in de lucht.
Door het spelen met voorbereidende schrijfoefeningen vermindert vanzelf de krampachtige schrijfbeweging en komt het eigen bewegingsritme weer tevoorschijn.  
Lekker kliederen en schrijbelen dus...

IMG 20190920 WA0000 MediumIMG 20190920 WA0001 MediumIMG 20190920 WA0004 1 Medium